Stativguide (kolfiberstativ)

Leofoto har ett brett och varierat sortiment, eftersom det finns många olika typer av fotografer, var och en med sina egna önskemål. För närvarande finns mer än 45 olika Leofoto-stativ tillgängliga på marknaden. Hur hittar du det perfekta kolfiberstativet som passar dig, bland alla dessa stativ? Vi kommer att förklara hur man snabbt kan navigera genom Leofoto-sortimentet!

Leofotos specialiteter

Kolfiberstativ är mycket populära bland fotografer. Detta är lätt att förstå, eftersom kolfiber (carbon) inte oxiderar under påverkan av (hav) vatten och syre, vilket gör stativen mycket hållbara. De är extremt starka, lätta stativ som klarar en viss påverkan.

Leofotos stativ är av mycket god kvalitet och mycket privärda jämfört med andra märken. Det speciella med Leofotos kolfiberstativ är att de tillverkas av tio-lagers korsvävt kolfiber. Det är två till fyra lager mer än andra stativmärken. Dessa ytterligare lager gör röret ännu starkare, stabilare och dämpar ännu mer vibrationer!

Fördelningen av stativnamn

Leofoto har mer än 45 olika kolfiberstativ och när det gäller namngivning är stativen mycket lika. Så vad är skillnaden mellan ett LS-324C, ett LM-365C och ett LX-254CT-stativ? Detta är relativt enkelt då namnet på ett stativ baseras på specifikationerna för stativet. Ungefär som biltillverkares bilmodeller.

Bokstäverna i namnet

Leofoto har ett antal olika stativserier, alla med unika egenskaper. Bokstäverna i stativnamnet anger vilken serie stativet tillhör. Till exempel börjar alla stativ i Ranger-serien med bokstäverna LS och stativ från Urban-serien börjar med LX.

LX – Urban-serien
LM – Summit-serien
LS – Ranger-serien
LN – Classic serien

Det är inte nödvändigt att lära sig namnen utan att det är namnet på serien på stativet. Leofoto-stativ som börjar med EF eller RF liknar praktiskt taget modellerna från Ranger och Urban-serien. Det finns flera Leofoto stativserier med bokstäverna LN, som Mountain-serien och Armor-serien.

Siffrorna i namnet

De tre siffrorna i namnet ska läsas i två delar. De två första siffrorna förklarar mer om diametern på stativets tjockaste bensektion. Till exempel har LS-365C:s första (övre) bensektion en diameter på 36 mm.

Den tredje siffran i namnet gäller antalet bensektioner på stativet. I fallet med LS-365C finns det 5 bensektioner. Det betyder att det finns 4 st benlås om det är 5 sektioner.

Namnet LS-365C bör alltså läsas på följande sätt: det är ett Ranger Carbon-stativ av vilket det tjockaste bensegmentet har en diameter på 36 mm, medan stativet har 5 bensektioner.

Extra tillägg till namnet

Förutom standardnamnet som slutar på C eller CT (Carbon / Carbon Tripod) fick vissa stativ ett extra tillägg till namnet. Dessa är specialstativ med ett specifikt tillägg till den vanliga versionen av stativet.

Till exempel LS-324CEX med bokstäverna ‘CEX’ i namnet. Detta innebär att stativet är utrustat med en utjämningsbas/leveling bas istället för en standardplatta. I kombination med ett videohuvud gör detta dessa stativ perfekta för video eller fågelskådning.

Dessutom finns det ett Ranger-stativ med ‘CVL’ i namnet LS-284CVL. Dessa bokstäver indikerar att stativet är utrustat med en lutbar mittpelare. Genom att luta mittkolonnen kommer den horisontellt över stativet; vilket är ganska intressant att använda för toppvy och / eller makrofotografering.

Slutligen finns det ett antal stativ där namnet slutar med ‘CM’; detta står för Medium. Dessa stativ har korta ben i jämförelse med andra stativ från samma serie. De är superkompakta stativ och utmärkt lämpliga att ta med på en resa.

Olika stativserier med unika funktioner

Varje Leofoto stativserie har sina egna unika egenskaper.

Summit-serien (LM)

Summit-serien är utformad för att kunna bära större, tyngre kameror och linser. Tjocka ben med en diameter på 40 mm, 36 mm och 32 mm är standard här. Dessutom ingår en halvskål med video, speciellt för att kunna kombineras med en utjämningsbas. Summit-stativen levereras utan kulled, eftersom Summit-serien kan betraktas som ett modulärt stativ som kan kompletteras på många olika sätt. Du kan komplettera med olika mittpelare, skålar etc. Summit-serien består av 9 olika stativ.

Ranger-serien (LS)

Ranger-stativ är en serie med allroundstativ som med 27 olika modeller (alla säljs inte i Norden) är den mest omfattande serien. Till skillnad från LM kan inte topp-plattan bytas ut, då den är fast på LS-serien. Serien innehåller stativ med tjocka ben med en diameter på upp till 36 mm till “tunna bendiameter” med en diameter på högst 22 mm. Den medföljande löstagbara mittpelaren (* för de flesta modeller) är en av de unika funktionerna i Ranger-serien. Med mittpelaren kan du öka den maximala arbetshöjden med 20 cm, i vissa fall upp till 32 cm. Alla Ranger-stativ levereras dock inte  med ett kulled.

LS -serien kluderar även modellerna som slutar med CEX (inbyggd nivellering) och CVL (mittpelare som kan ställas i olika vinklar)

Classic (LN)

LN-serien är designad för tuffare jobb i fält. Serien är en mer klassisk stativmodell med mittpelare inbyggd. Stativet har en vändbar mittpelare. Mittpelaren har en stor vingmutter, så att du enkelt kan justera stativet med handskar. Vid makrofoto så kan mittpelaren tas bort och toppen av mitttpelaren tillsammans med bottenskruven sätts ihop och man kan då kommer riktigt lågt med stativet. Ett stativben är gummiklädd för att förhindra kalla händer under bärande och användande. LN levereras utan kulled, så här kan du som fotograf själv välja det stativhuvud som bäst matchar dina behov.

Urban-serien (LX)

Urban-serien är en serie med kompakta stativ. I serien finns fyra stativ som är en perfekt mix av vikt, kompakthet och mångsidighet i arbetshöjd. Detta gör dem idealiska att ta med på resor. Den vändbara mittpelaren i Urban-serien sjunker mellan benen och är en “fast” del av stativet. Du kan vända mittpelaren, vilket är praktiskt för att fotografera föremål nära marken. Att ta bort mittpelaren är egentligen inte något du ska göra, men det är möjligt om det behövs. I så fall kan du använda den medföljande korta makropelaren som ett stativplatta. Ett av Urban-stativ har ett gummiklätt ben.

MR Q (LQ)

Mr Q är för första gången Leofoto använder sig av tredje generationens kolfiberteknik. För första gången väver man de olika kolfibertrådarna runt kärnan i tillverkningsprocessen, så kallad filamentlindade rör. Detta ger extremt starka, vridstyva, och lätta kolfiberrör. Tillsammans med att alla delar är CNC–frästa där varje detalj och funktion är noga avvägt, skapar det ett lätt, starkt och vackert stativ in i minsta detalj.

Tredje generationen av kolfiberrör tillverkas traditionellt genom att man använder sig av så kallade ”pre-preg” kolfibermattor. Kort sagt innebär det att en kolfibermatta, där bindemedel redan finns inkluderat, läggs runt en stålstav. Sedan repeteras detta med det antal lager av kolfiber som önskas( i Leofotos fall tio lager). Sedan rullas röret och de olika lagren samman under tryck, för att sedan ”bakas”i en ugn.

Filamentlindade rör har kontinuerligt långa fiber som ökar strukturens styrka och styvhet. Tillverkningsprocessen möjliggör kolfiberrör med längre längd, men också med exakta vinklar av fibrernas riktning för bästa egenskaper. Detta skapar extremt starka, vridstyva, lätta och effektivt vibrationsabsorberande kolfiberrör. Normalt används denna typ av rör i applikationer som utsätts för extrema påfrestningar. Stativen har nydesignad låsmekanismen. Låsmekanismen har gett namn till stativet på grund av det Q- formade utseendet.

De olika plattformarna på Leofotos stativ

Ovan ser du skillnaderna på de olika topp-plattformarna mellan olika stativ-modeller.

Stativbenen

Leofotos kolfiberstativben har en Twist-Lock-skruvlås, så att du enkelt kan öppna och låsa stativbenen, även med bara en hand. Dessutom har Twist-Lock-systemet fördelen att det är lätt låsa benen mycket hårt. Att underhålla stativbenen efter en fotoresa är också snabbt och lätt. Du kan skruva av bensegmenten hela vägen och rengöra de enskilda segmenten.

En mer teknisk fördel är att ‘shims’ av Leofoto-stativ tillverkas i ett enda stycke. Ett shims är den del som säkerställer att benen hålls på plats. När det gäller andra märken kan denna del ibland böjas eller skadas, vilket gör att benen inte längre kan förlängas smidigt.

Leofotos stativben kan ha dessa diametrar (mm): 40, 36, 32, 28, 25, 22, 19, 16, 13 till 10 mm.

Exempel:
– Summit LS-323C har 3 bensektioner: 32 mm, 28 mm och 25 mm.
– Ranger LS-225C har 5 bensektioner: 22 mm, 19 mm, 16 mm, 13 mm och 10 mm.

Tre lutningsvinklar

Förutom det praktiska Twist Lock-systemet har benen på kolfiberstativet en annan stor fördel. Lutningsvinkeln för kolstativbenen kan justeras i tre vinklar: 23°, 55° och 85°. Vid den största lutningsvinkeln kan du placera stativbenen nästan plant på marken så att du kan komma mycket nära marken. Vid maximalt ufällda ben så har de flesta stativ en minsta arbetshöjd på 15 cm till 25 cm. Mekanismen med vilken du justerar lutningsvinkeln kan skilja sig för varje stativserie.

Kulledernas namn

För närvarande finns det två kulleder med ett tillägg i namnet.

– LH-40 PCL-kulleden har en QR-klämma istället för ett QR-låsfäste och en andra horisontell axel, så du behöver inte jämna ut den varje gång för panorama- eller videoinspelningar.
– LH-40 GR-kulleden har en precisionsled med panoramafunktion för att noggrant ställa in din horisont. Denna kulled är perfekt för landskaps- och arkitekturfotografer.

Varje Leofoto-kulled har en Arca-Swiss-kompatibel snabbkopplingsfäste. Det betyder att varje platta passar vilken kamera som helst, vilket är bekvämt om du använder flera stativ / kameror. Plattans längd skiljer sig mellan olika kulleder. Längderna varierar från 25 mm till 70 mm. Återigen kan huvudspecifikationen härledas från namnet. Snabblåset PU-25 har till exempel en längd på 25 mm, medan QP-70 är 70 mm lång.

På vissa stativ ingår kulleder

Även för Leofoto-kulleder bygger huvudspecifikationen upp namnet. Siffran i namnet anger kulans diameter. Till exempel har LH-40, NB-40 och CB-40 kulleder en 40 mm kula. Även om utformningen av de nämnda kullederna varierar något för varje typ, har de i princip alla samma funktioner. Bokstäverna i namnet har ingen ytterligare betydelse.

LH-kullederna finns på Rangers, NB-kullederna på Armour och CB på Traveler-stativen. De medföljande kullederna på Urban-stativen börjar med bokstäverna XB.

Välja ett alternativt stativhuvud

Många Leofoto-stativ levereras i kit inklusive ett kulled och nästan alla Leofotos kulleder har ett 3/8-tums gänga, så att du kan fästa dem på valfritt Leofoto-stativ och komplettera ditt stativ med fler stativhuvuden. Teoretiskt så kan du använda det lilla XB-32 kulleden på den stora 100 mm-plattformen på Summit LM-404C.

Förutom de vanliga kullederna har Leofoto också ett stort antal andra stativhuvuden, som minikulleder, videohuvuden och PG-1-gimbal. För arkitekturfotografering har Leofoto designat LH-40GR och G2.